«Коровай свиного сала в пуд». Розваги, частування, хвороби та шати в козацькій Україні худож.оформ.О.М.Марцинкевич Текст
Вид матеріалу:
Текст Мова: українська Публікація: Харків Бібколектор 2025Опис: 320 с. іл. В опрISBN: 978-617-7013-76-0Тематика(и): Науково-популярне видання | Козацькі часи Традиції ЗвичкиЗведення: Віктор Миколайович Горобець (нар. 1964 р.) – український історик, дослідник середньовічної та ранньомодерної історії України. Доктор історичних наук, професор. Заслужений діяч науки і техніки України. Завідувач сектору соціальної історії Інституту історії України НАН України.
Книжка «Коровай свиного сала в пуд» представляє українську історію не лише «без брому» та «без істерики», а й без таких, на жаль, уже традиційних «приправ» сучасного українського історіописання, як надмірний пафос, віктимізація/героїзація, пошуки в нашому минулому ареалів зародження людських цивілізацій і навіть з’яв найперших у світі конституцій.
Натомість на сторінках книжки панує спокійна й довірлива розмова з вдумливим читачем про сутність звичних і, як виявляється, позачасових житейських радостей і турбот. Про те, в оточенні яких речей жили українці в козацькі часи, у що вдягались, що їли і що пили, як хворіли та проганяли недуги, як господарювали і торгували, як бенкетували та розважались – інтелектуально й не дуже... Про те, якими схожими й водночас різними можуть бути життєві пріоритети впродовж багатьох сотень літ. А також про те, як, здавалося б, звичні слова, мандруючи століттями, часом набувають зовсім незрозумілих значень.
Книга спробує відповісти й на більш конкретні запитання, наприклад: якою була винна карта українця у XVIIІ ст.; як слимаком і мозком хижого яструба лікували головний біль? А також зазіхне на наближення до відповідей на сакраментальні – «шароварно-сальні» – загадки української історії.
| Тип одиниці зберігання | Поточна бібліотека | Шифр зберігання | Стан | Очікується на дату | Штрих-код |
|---|---|---|---|---|---|
Книги
|
Публічна бібліотека Абонемент | 94(477) (Огляд полиці (Відкривається нижче)) | Доступно | 18820 |
Огляд полиць бібліотеки/підрозділу „Публічна бібліотека“ Зачинити оглядач полиці (Зачинити оглядач полиці)
Віктор Миколайович Горобець (нар. 1964 р.) – український історик, дослідник середньовічної та ранньомодерної історії України. Доктор історичних наук, професор. Заслужений діяч науки і техніки України. Завідувач сектору соціальної історії Інституту історії України НАН України.
Книжка «Коровай свиного сала в пуд» представляє українську історію не лише «без брому» та «без істерики», а й без таких, на жаль, уже традиційних «приправ» сучасного українського історіописання, як надмірний пафос, віктимізація/героїзація, пошуки в нашому минулому ареалів зародження людських цивілізацій і навіть з’яв найперших у світі конституцій.
Натомість на сторінках книжки панує спокійна й довірлива розмова з вдумливим читачем про сутність звичних і, як виявляється, позачасових житейських радостей і турбот. Про те, в оточенні яких речей жили українці в козацькі часи, у що вдягались, що їли і що пили, як хворіли та проганяли недуги, як господарювали і торгували, як бенкетували та розважались – інтелектуально й не дуже... Про те, якими схожими й водночас різними можуть бути життєві пріоритети впродовж багатьох сотень літ. А також про те, як, здавалося б, звичні слова, мандруючи століттями, часом набувають зовсім незрозумілих значень.
Книга спробує відповісти й на більш конкретні запитання, наприклад: якою була винна карта українця у XVIIІ ст.; як слимаком і мозком хижого яструба лікували головний біль? А також зазіхне на наближення до відповідей на сакраментальні – «шароварно-сальні» – загадки української історії.
Для широкого кола читачів
укр.
Книги
Немає коментарів для цієї одиниці.