TY - BOOK AU - Ярош, Вікторія TI - Золотий колос Дажбога: Хліб в українських легендах та віруваннях SN - 978-966-2082-15-9 PY - 2013/// CY - Київ PB - "Успіх і кар'єра" KW - Літературно-художнє видання KW - Українські легенди KW - Хліб KW - Пприслів'я KW - Традиції KW - Легенди N1 - Для школярів старших класів, студентів, викладачів, широкі кола української громади N2 - Збірка українських легенд та давніх вірувань про основну і найважливішу страву в житті українського народу - хліб. Шанобливе ставлення до хліба протягом тисячоліть зберігається у всіх народів світу. В словянській етнографії та фольклористиці вірування, легенди, приказки та прислівя про хліб займають найпомітніше місце. В книгу ввійшли зібрані та адаптовані для широкого загалу нариси про давні землеробські вірування, аграрні традиції, землеробський календар, магічні обрядові речі: зерно, сніп, дідух, плуг, а також обрядову їжу: хліб, кутю, коровай, млинці, коржики тощо. На теренах нашої держави здавна існували традиції в залежності від події чи пори року готувати обрядові страви: на святого Миколая - коржики-миколайчики, на Андрія - калету, на Різдво Христове - зірочки та калачі, на Масляну - млинці та вареники, на Великдень - паску. На різдвяні свята українці ставили житнього чи пшеничного снопа - дідуха, як символ достатку. Крім того, кожну подію в житті людини супроводжував ритуальний хліб... ER -