TY - BOOK AU - Горобець,Віктор TI - «Коровай свиного сала в пуд». Розваги, частування, хвороби та шати в козацькій Україні SN - 978-617-7013-76-0 PY - 2025/// CY - Харків PB - Бібколектор KW - Науково-популярне видання KW - Козацькі часи KW - Традиції KW - Звички N1 - Для широкого кола читачів N2 - Віктор Миколайович Горобець (нар. 1964 р.) – український історик, дослідник середньовічної та ранньомодерної історії України. Доктор історичних наук, професор. Заслужений діяч науки і техніки України. Завідувач сектору соціальної історії Інституту історії України НАН України. Книжка «Коровай свиного сала в пуд» представляє українську історію не лише «без брому» та «без істерики», а й без таких, на жаль, уже традиційних «приправ» сучасного українського історіописання, як надмірний пафос, віктимізація/героїзація, пошуки в нашому минулому ареалів зародження людських цивілізацій і навіть з’яв найперших у світі конституцій. Натомість на сторінках книжки панує спокійна й довірлива розмова з вдумливим читачем про сутність звичних і, як виявляється, позачасових житейських радостей і турбот. Про те, в оточенні яких речей жили українці в козацькі часи, у що вдягались, що їли і що пили, як хворіли та проганяли недуги, як господарювали і торгували, як бенкетували та розважались – інтелектуально й не дуже... Про те, якими схожими й водночас різними можуть бути життєві пріоритети впродовж багатьох сотень літ. А також про те, як, здавалося б, звичні слова, мандруючи століттями, часом набувають зовсім незрозумілих значень. Книга спробує відповісти й на більш конкретні запитання, наприклад: якою була винна карта українця у XVIIІ ст.; як слимаком і мозком хижого яструба лікували головний біль? А також зазіхне на наближення до відповідей на сакраментальні – «шароварно-сальні» – загадки української історії ER -