000 | 02871nam a22002537a 4500 | ||
---|---|---|---|
003 | Uzh_bibl | ||
008 | 250211b |||||||| |||| 00| 0 ukr d | ||
020 |
_a978-966-2082-15-9 _c48.53 |
||
040 | _bукр. | ||
041 |
_2ukr _aukr |
||
080 | _a39 | ||
090 |
_a39 _bЯ 77 |
||
100 | _a Ярош, Вікторія | ||
245 |
_aЗолотий колос Дажбога _bХліб в українських легендах та віруваннях _cУпорядник В.Ярош _hТекст |
||
260 |
_aКиїв _b"Успіх і кар'єра" _c2013 |
||
300 |
_a112 с. _bіл. _fВ опр. |
||
520 | _aЗбірка українських легенд та давніх вірувань про основну і найважливішу страву в житті українського народу - хліб. Шанобливе ставлення до хліба протягом тисячоліть зберігається у всіх народів світу. В словянській етнографії та фольклористиці вірування, легенди, приказки та прислівя про хліб займають найпомітніше місце. В книгу ввійшли зібрані та адаптовані для широкого загалу нариси про давні землеробські вірування, аграрні традиції, землеробський календар, магічні обрядові речі: зерно, сніп, дідух, плуг, а також обрядову їжу: хліб, кутю, коровай, млинці, коржики тощо. На теренах нашої держави здавна існували традиції в залежності від події чи пори року готувати обрядові страви: на святого Миколая - коржики-миколайчики, на Андрія - калету, на Різдво Христове - зірочки та калачі, на Масляну - млинці та вареники, на Великдень - паску. На різдвяні свята українці ставили житнього чи пшеничного снопа - дідуха, як символ достатку. Крім того, кожну подію в житті людини супроводжував ритуальний хліб... | ||
521 | _aДля школярів старших класів, студентів, викладачів, широкі кола української громади. | ||
546 | _aукр. | ||
650 | _aЛітературно-художнє видання | ||
653 |
_aУкраїнські легенди _aХліб _aПприслів'я _aТрадиції |
||
655 | _vЛегенди | ||
942 |
_2udc _cBK |
||
999 |
_c12718 _d12718 |